Olifant rijden is dierenmishandeling door toerisme

Tegenwoordig schrijf ik steeds meer over reizen. Ik schrijf voornamelijk over de ‘mooie dingen’ die ik meemaak. Waar ik nooit over schrijf, maar wat wel veel voorkomt is dierenmishandeling door toerisme. Al jaren ben ik fel tegen het maken van foto’s met zogenaamd ‘tamme leeuwen’ en dergelijke. Ook olifant rijden hoort hier bij en ik wil via die artikel dierenorganisaties een handje helpen bij het bestrijden van toeristen die op olifanten gaan rijden… Want Olifant rijden is dierenmishandeling door toerisme.  

Olifant rijden is dierenmishandeling door toerisme

Mensen zijn geïntrigeerd door wilde dieren en vinden het prachtig om in de gelegenheid te zijn ze van dichtbij te bekijken. Dit kan de liefde voor deze dieren vergroten. Helaas speelt de slimme handelaar of dierenhouder hierop in door ons dieren voor te schotelen in onnatuurlijke omstandigheden. Maar wat zou de olifant of aap voor ons voelen? Angst of onverschilligheid? In het gunstigste geval een milde nieuwsgierigheid. Wilde dieren zitten niet op ons te wachten en willen gewoon hun eigen leven leiden zonder aangeleerde kunstjes te moeten vertonen.

Macht van de toerist

Toeristen kunnen hun mening verkondigen, een amusementsindustrie in elkaar laten storten door deze te boycotten, aandringen bij reisorganisaties op maatregelen en zo gezamenlijk zorgen voor een beter leven voor wilde dieren. Door duurzaam toerisme te ondersteunen, zoals whale watching, bewijzen ze dat het bekijken van wilde dieren in hun eigen omgeving minstens zo mooi is als welke vorm van gemaakt entertainment dan ook, terwijl de plaatselijke bevolking toch geld kan verdienen. Helaas houden toeristen juist vaak de slavernij van wilde dieren in stand, door op de foto te gaan met aapjes aan een riempje, met jonge leeuwen in canned hunting farms te kroelen of op de rug van een olifant te klimmen. Mensen projecteren hun gevoelens op dieren die zelf geen enkele keuze hebben. Zij vinden het leuk om op een olifant te rijden en denken daarom dat het dier hier ook plezier aan beleeft. Van de ellende die achter deze vorm van amusement schuilt zijn ze zich niet bewust, of ze kiezen ervoor de andere kant op te kijken.

Roof, smokkel en training

Om olifanten geschikt te maken als rijdier, moeten ze worden getraind. Dit gebeurt op een beestachtige manier. Hieraan voorafgaand worden jonge olifanten vaak uit het wild gevangen. Een beruchte vangstmethode in India is de olifantenput : hier vallen olifanten in, waarna ze er niet meer uit kunnen komen. Ze worden met kabels uit de put getrokken en naar een trainingskamp overgebracht waar de mishandeling begint. Werkolifantjes in Thailand komen niet alleen uit de Thaise wildernis, maar worden ook in Birma gevangen, en leveren zo’n €20.000,- op. Aangezien de familieband van de dieren enorm sterk is, doen de moeder en tantes van het olifantje er alles aan om de kidnapping te voorkomen, vaak met de dood tot gevolg. Daarna kan de training van het inmiddels getraumatiseerde jong beginnen.

’Een diervriendelijke rit op een olifant bestaat niet’

Het ene olifantje is sterker dan het andere. Hoe meer wilskracht het dier heeft en hoe langer hij tegenwerkt, hoe langer hij de brute training moet verdragen. De baby wordt vastgebonden, uitgehongerd, met stokken geslagen: alles om de wil van het olifantje te breken. Sommige dieren overlijden aan hun verwondingen, door stress of van verdriet.

Paradijs voor toeristen, kwelling voor olifanten

Voor veel toeristen is het een van de hoogtepunten van hun tropische vakantie: een ritje op een olifant. Voor de olifant zelf is het echter een kwelling. Na de mishandelingen die hij als baby heeft doorstaan, moet het volgroeide dier dagelijks – veelal dezelfde – rondjes lopen met of zonder bak op zijn rug met meerdere toeristen en de mahout. Hoe groot en stevig olifanten ook zijn, dit is een zware belasting, waardoor de dieren gezondheidsklachten krijgen. Buiten de ritjes staan de olifanten veelal vastgebonden met kettingen, die in hun poten snijden. Op geen enkele manier kunnen ze hun natuurlijke gedrag vertonen of een sociaal leven leiden, wat zo belangrijk is voor deze familiedieren. Dit maakt ze lusteloos en ongelukkig. 

Stap van de olifant af!

Vorig jaar kwam WSPA in actie met de campagne ‘Stap van de olifant af!’. Zij riepen reisbureaus op om voortaan olifantvriendelijke reizen aan te bieden. En met succes: Shoestring onderzoekt nieuwe mogelijkheden en Oad stapt echt van de olifant af en biedt geen olifantenritjes meer aan. Ook marktleider TUI, bekend van merken Arke, Holland International en KRAS.NL, biedt al geruime tijd alleen nog olifantvriendelijke excursies aan.

Reizigers in actie voor olifant

Dit jaar zet WSPA de ‘Stap van de olifant af!’ campagne door. Want er worden nog altijd olifantenritjes aangeboden én afgenomen door reizigers. Op de campagnesite kan je de belofte doen om tijdens je vakantie geen olifantenritjes te maken en olifantenshows te bezoeken. En om ook andere reizigers te overtuigen, kan iedereen een speciale ‘Stap van de olifant af!’ koffersticker opvragen om de boodschap zelf al reizend te verspreiden. De actiewebsite bevat ook informatie en tips voor een olifantvriendelijke vakantie.

Kom dus nu in actie en stap van de olifant af! Ga naar www.worldanimalprotection.nl en zet je in voor de dieren.

Lots of Love,

Jhemyla 

Bron: www.piepvandaag.nl

 

 

Volg:
ZOEVE
ZOEVE

Mijn naam is Zoë van Es en ik ben 25 jaar. Vier jaar geleden begon ik met een blog genaamd www.beautyenfashion.com. Daarop schreef ik voornamelijk over beauty en fashion. Mijn liefde voor reizen en eten begon met de jaren te groeien. Waar ik vier jaar geleden pagina’s vol kon schrijven over deze onderwerpen, merkte ik dat mijn interesse afnam. Na maanden brainstormen, maar vooral het volgen van mijn hart, stapte ik over op een andere domeinnaam. Begin 2016 was ZOEVE.nl geboren en sindsdien schrijf ik met veel liefde, passie en plezier over; reizen, eten en lifestyle. Op woensdag en zondag om 17:00 uur komt er een artikel online.

I have no idea what’s next…but I’m excited.

Find me on: Twitter

Share:

6 Reacties

  1. 8 juni 2015 / 13:38

    Wauw, ik ben echt onder de indruk van dit artikel! Super goed dat je hier aandacht aan besteed! X

  2. 7 juni 2015 / 21:23

    Een heel mooi artikel, waar ik mij echt helemaal in kan vinden…en laten we wel zijn, dat gehannes met dieren voor “jan met de korte achternaam” slaat echt nergens op. Zo zijn bv die krokodillen worstelaars of ander vormen van vreemdsoortige stoerdoenerij met dieren, die je soms op tv ziet ook zo iets belachelijks…Sjucht mensen leren schijnbaar echt nooit, dat een dier ook een leven wezen is met gevoel……

  3. 6 juni 2015 / 23:33

    Mooi geschreven! Ja toeristen verzieken alles. Wil ik dan niet op een Olifant rijden? Jawel, maar enkel als dat beest en ik dat beide zien zitten! Niet omdat die olifant voor de 3121458 keer op een dag iemand op zijn rug moet nemen. Dus waarschijnlijk zal ik nooit op de olifant zitten, maar dat vind ik ok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *